Als allereerste: uitgevallen haren komen bij genetisch bepaalde haaruitval niet meer terug, bij de andere soorten haaruitval bestaat er een goede kans dat het haar weer aangroeit!
Daarom moet vooral bij genetisch bepaalde haaruitval zo snel mogelijk gehandeld worden om het resterende haar te behouden of de dunner geworden haren te versterken.
Veel medicijnen zeggen de huidige toestand van het haar te behouden. De keerzijde van de medaille zijn de mogelijke – natuurlijk ongewenste – bijwerkingen zoals potentieproblemen. Belangrijk is daarom het gebruik van zo natuurlijk mogelijke producten (geen chemische middelen).
Één kenmerk schijnen de meeste medicijnen te delen: stopt men met het gebruik ervan, komt de haaruitval direct weer op gang. Iedereen moet zich ervan bewust zijn, dat al deze middelen primair het vermijden van of verminderen van haaruitval stimuleren.
Weliswaar kan in sommige gevallen weer haar aangroeien (bij diffuse en pleksgewijze haaruitval), voor elk individueel geval is het heel moeilijk te voorspellen of en in welke mate de haren weer gaan groeien. Bij het beëindigen van de inname van de preparaten kan het dus helaas weer tot haarverlies komen.
Vaak begint de androgenetische haaruitval met de vorming van inhammen of een kale plek op het hoofd, en bereikt in een later stadium de volledige kaalheid.
In principe is er zelfs bij volledige kaalheid de kans de wortels te reactiveren, omdat een mens met een kaal hoofd precies evenveel haarwortels heeft als een mens met een volle bos haar. De haren zijn alleen zo verzwakt dat ze niet meer als zodanig herkenbaar zijn.
Het kan soms best mogelijk zijn verloren haren weer te laten groeien (vooral bij diffuse en pleksgewijze haaruitval), maar dit is een langdurige zaak en benodigd enig geduld. Binnen 4 weken kunnen haren niet weer aangroeien – als ze dat überhaupt doen – omdat alleen de rustfase (telogene fase) van de haren tot 4 maanden duurt.
Het succes van preparaten bij de haargroei of tegen de haaruitval kan daarom pas na 4 tot 6 maanden realistisch worden beoordeeld.